Voorlichting over psychisch geweld
Laagdrempelig scholingsmateriaal over psychisch geweld voor professionals moet leiden tot verbetering in de herkenning en aanpak ervan.
- Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Deskundigheidsbevordering kan aanpak psychisch geweld verbeteren
Het lectoraat Geweld in Afhankelijkheidsrelaties ontwikkelde laagdrempelig scholingsmateriaal over psychisch geweld. Door de kennis hierover bij een brede groep professionals in de veiligheidszorg te vergroten, zijn zij beter staat om dit te (h)erkennen en aan te pakken. Ook kunnen ze dan beter aansluiten bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
In 2022 voerde het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties samen met de Open Universiteit een onderzoek uit naar de voor- en nadelen van een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld, en naar de knelpunten in de huidige strafrechtelijke aanpak. Een van de aanbevelingen uit dit onderzoek was om te investeren in de deskundigheidsbevordering van professionals in de veiligheidszorg. Daarop gaf het ministerie van Justitie en Veiligheid het lectoraat de opdracht om samen met andere partijen scholingsmateriaal te ontwikkelen voor alle professionals die belangrijk zijn in de netwerkaanpak van psychisch geweld. Denk hierbij aan medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, Veilig Thuis, 3RO, de vrouwenopvang, de rechterlijke macht, Slachtofferhulp en de Raad voor de Kinderbescherming.
Digizine
Het voorlichtingsmateriaal is verwerkt in een digizine vol informatie en kennisclips. Het voordeel van een online magazine is dat het op elk moment kan worden vernieuwd. Nieuwe inzichten, bronnen, artikelen en websites worden steeds toegevoegd, zodat het voorlichtingsmateriaal altijd zo actueel mogelijk is. Onder andere de volgende vragen komen aan bod:
• Welke vormen van psychisch geweld zijn er en hoe herken je ze?
• Wat zijn de taken van professionals bij de aanpak van psychisch geweld?
• Hoe en met welke partijen kun je samenwerken?
• Welke informatie is nuttig voor het Openbaar Ministerie om strafrechtelijke vervolging in te stellen bij een vermoeden van (enkel) psychisch geweld?
Onderdeel van opleiding
Op een symposium dat in het najaar van 2023 mede door het lectoraat werd georganiseerd, werd de aanpak van psychisch geweld vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ook werd het digizine Psychisch Geweld gepresenteerd aan Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming. Daarnaast is het digizine opgenomen in de opleidingen en academies van belangrijke organisaties in de veiligheidszorg, zoals de politie, Veilig Thuis, het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp en de vrouwenopvang,