
Samen anders denken & doen
In Breda werken organisaties samen onder de naam ‘Samen anders denken en doen’ aan betere toegang tot voorzieningen. Het lectoraat Mind the Gap ontwikkelt een DIY-tool, evalueert het proces en helpt organisaties begrijpen waarom mensen voorzieningen mijden – en hoe ze hun dienstverlening stap voor stap kunnen verbeteren.
- Mind the Gap
Inwoners, scholen, bedrijven, politie, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en het Rijk werken samen aan een blijvend beter Breda. Het doel: in 2040 moet iedereen in Breda de kans krijgen om zijn of haar leven op een waardevolle manier vorm te geven. Daarbij draait het om drie bouwstenen: kunnen worden wie je wilt zijn, goed wonen in een fijne buurt en een leefbaar inkomen.
Een van de projecten binnen Verbeter Breda is Samen anders denken & doen. Dit project richt zich op het tegengaan van onderbenutting van voorzieningen – met andere woorden: zorgen dat mensen waarvoor een voorziening bedoeld is, er ook daadwerkelijk gebruik van (kunnen) maken. De focus ligt op het verbeteren van de toegang tot deze voorzieningen, op een manier die begrijpelijk en bereikbaar is.
De stuurgroep van Samen anders denken & doen werkt aan een aanpak om de dienstverlening aan inwoners stap voor stap te verbeteren, telkens op een duidelijk afgebakend onderwerp. Als eerste pilot is gekozen voor de voedselbank in Breda. Jaarlijks helpen voedselbanken in Nederland zo’n 180.000 mensen. Toch blijft het zorgelijk dat het aantal mensen dat in voedselarmoede leeft groeit – naar schatting zijn dat er inmiddels zo’n 400.000. Ook in Breda is er een kloof tussen het aantal mensen dat recht heeft op voedselhulp en het aantal mensen dat er daadwerkelijk gebruik van maakt.
Om die kloof te verkleinen, ontwikkelde Humanitas samen met the Revolution het 4B-model. Dit praktische raamwerk helpt om voorzieningen beter aan te laten sluiten op de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Het model biedt handvatten om beleid te ontwerpen en te evalueren, op basis van vier thema’s:
- Bekendheid – Weten de inwoners dat er een voorziening is die hen ondersteunt in hun situatie?
- Betrouwbaarheid – Zijn de voorwaarden voor het gebruik van de voorziening vooraf voldoende bekend en zijn de gevolgen bij het achteraf niet voldoen aan die voorwaarden realistisch én in een redelijke relatie tot de oorzaak?
- Bereikbaarheid – Hebben de inwoners de mogelijkheden, middelen, competenties en toegang om van de voorziening gebruik te kunnen maken?
- Begrijpelijkheid – Begrijpen de inwoners wat de voorziening inhoudt en wat er van hen verwacht wordt om van de voorziening gebruik te kunnen maken?
Het lectoraat Mind the Gap ondersteunt deze aanpak. Samen met Humanitas ontwikkelt het lectoraat een werkwijze die ook breder toepasbaar is op andere trajecten. Daarbij helpt het de deelnemende organisaties in de stuurgroep om zelf scans en verbetertrajecten uit te voeren.
Het onderzoek is hiermee drieledig, namelijk (1) het ontwikkelen van een (zelf)scan-instrument om bedieningsconcepten in kaart te brengen; (2) een evaluatieonderzoek naar de toegankelijkheid van voedselbank Breda; (3) het uitvoeren van een overkoepelende procesevaluatie.
Het lectoraat werkt samen met Humanitas en Verbeter Breda