Hulp Online Geweld

Onderzoek naar manieren om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van hulp te verbeteren, voor jongeren die het slachtoffer zijn van online bedreiging en intimidatie.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
  • Transmuraal Herstelgericht Werken

Onderzoek naar online geweld bij jongeren, hun behoeften en toegang tot hulp

Het aantal slachtoffers van online geweld stijgt. Jongeren krijgen het vaakst te maken met online bedreiging en intimidatie, de impact daarvan op hun welzijn is groot. Onderzoek laat zien dat zij de hulpverlening echter nog onvoldoende weten te vinden als het online (en offline) misgaat. De lectoraten Transmuraal Herstelgericht Werken en Geweld in Afhankelijkheidsrelaties zochten samen met Slachtofferhulp Nederland naar handvaten voor slachtoffers en professionals, zodat jongeren op tijd de hulp krijgen die bij ze past.  

Als jongeren te maken krijgen met online geweld, heeft dit vaak een groot effect op hun psychisch welzijn. Hun vertrouwen in mensen daalt, ze voelen zich vaker angstig en onveilig. Ook kunnen ze last krijgen van slaapproblemen en depressieve gevoelens; soms leidt het zelfs tot financiële problemen. Onderzoek laat zien dat jongeren de hulpverlening in zo’n situatie nog onvoldoende weten te vinden. Ook gevoelens van schuld en schaamte belemmeren hen bij het inschakelen van hulp. Sommige jongeren zoeken liever zelf naar een oplossing, al dan niet met leeftijdsgenoten. Bovendien hebben ze vaak weinig vertrouwen in een positieve afloop, als ze zouden besluiten een officiële melding te doen.

 

Toegang tot hulp maximaliseren

Het project Hulp Online Geweld had tot doel de zichtbaarheid en toegankelijkheid van hulp te optimaliseren. De kern van het project is een actieonderzoek, dat in cocreatie met jongeren is uitgevoerd en bijdraagt aan het creëren en bestendigen van een lerende omgeving. Na het inventariseren van de ondersteuningsbehoefte en het hulpaanbod, volgde een analyse van de toegankelijkheid van de bestaande hulp. Ook is onderzocht of het hulpaanbod voldoende aansluit op de behoeften van de jonge slachtoffers. In cocreatie met studenten zijn vervolgens innovatieve tools ontwikkeld en getest, die de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de hulp verbeteren.

Het project Hulp Online Geweld is een samenwerking met Slachtofferhulp Nederland. Het kwam tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. 

 

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek is bijna volledig afgerond. In de looptijd van het project zijn verschillende producten ontwikkeld in samenwerking met het werkveld en studenten. Lees hiernaast alle producten.

 

Zelf iets meegemaakt?

Heb je te maken (gehad) met online geweld bij Avans? Weet dat je er niet alleen voor staat. Het is belangrijk om hier met iemand over te praten. Door je ervaringen te delen, kun je hulp krijgen, zorgen verminderen en samen zoeken naar oplossingen.

 

Studenten

Binnen Avans kun je in gesprek met een van onze vertrouwenspersonen. Zij luisteren naar je verhaal en helpen je verder.

Medewerkers

Ook als je als medewerker binnen Avans te maken hebt gehad met online geweld kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.