Huisdieren en huiselijk geweld
Onderzoek naar de mogelijkheden voor slachtoffers van huiselijk geweld om hun huisdier mee te meenemen naar de opvang, als zij hun thuissituatie willen ontvluchten.
- Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Met een oplossing voor mens en dier kan huiselijk geweld eerder stoppen
Welke rol spelen huisdieren voor slachtoffers van huiselijk geweld? Stellen slachtoffers hun vertrek uit de situatie uit, omdat ze zich zorgen maken om het huisdier dat achterblijft? En zo ja: zijn daar dan oplossingen voor te bedenken? Het is de centrale vraag in een onderzoek dat het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties doet naar de relatie tussen slachtoffers en hun huisdier en de mogelijke verbeteringen in de hulpverlening.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat er een relatie is tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling: slachtoffers van huiselijk geweld geven met regelmaat aan dat hun huisdieren ook worden mishandeld. Er zijn op dit moment landelijk echter zeer weinig opvanglocaties voor slachtoffers die ook toegankelijk zijn voor huisdieren. De aandacht die centrumgemeenten hiervoor hebben is beperkt, zij maken hier vaak geen budget voor vrij. Dit heeft invloed op het besluit van slachtoffers om de thuissituatie te ontvluchten: door hun zorgen om het huisdier stellen ze hun vlucht soms met een jaar uit. Dit betekent dat zij, hun mogelijke kinderen én de huisdieren dus veel langer in een schadelijke situatie blijven zitten.
Literatuurstudie en data-analyse
Een integrale aanpak van huiselijk geweld en dierenmishandeling zou kunnen helpen om dit soort situaties sneller te doorbreken. Het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties onderzoekt hoe die aanpak eruit zou kunnen zien. Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie, een analyse van data die de Stichting Mendoo (voorheen Blijf van mijn Dier) heeft verzameld en een enquête onder opvanglocaties en centrumgemeenten. Deze informatie moet antwoord geven op de volgende vragen:
• Welke rol spelen huisdieren voor slachtoffers van huiselijk geweld, bijvoorbeeld bij het omgaan met stress en verdriet of het verwerken van een trauma?
• Welke opvanglocaties (en centrumgemeenten) zijn ook toegankelijk voor huisdieren?
• In hoeverre is er in hersteltrajecten voor slachtoffers van geweld ook aandacht voor huisdieren?
Met de resultaten van het onderzoek wil het lectoraat verbeteringen in nationaal én regionaal beleid stimuleren, zodat de hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld met een huisdier beter aansluit op hun behoeften en zij hun thuissituatie eerder zullen ontvluchten.