Groeien met Groen Staal (GGS)

Duurzaamheid door productie, gebruik en hergebruik van staal vergroenen met duurzame energiebronnen en meer circulair te maken. Het project Groeien met Groen Staal leidt tot vergroening van staalproductie met minimaal het behoud van de hoge kwaliteit die het product nu zo onderscheidend maakt. Deze verduurzaming is nodig voor behoud van strategische onafhankelijkheid in productie van primaire materialen. 

Looptijd
januari 2024 t/m december 2031
Lectoraat
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing

Aanleiding

‘Groeien met Groen Staal’ is een plan om de Nederlandse staalsector duurzamer te maken in 2030 en volledig CO2 neutraal in 2050. Nederland ontwikkelt daarmee technologische voorsprong waarmee ze niet alleen werkt aan klimaatdoelstellingen maar waarmee ze ook economisch competitiever wordt.

Onderzoek

‘Groeien met Groen Staal’ bouwt een aantal emissiearme demonstrators en pilot plants en ontwikkelt ze door tot emissievrij, gebruikmakend van waterstof en duurzaam opgewekte elektriciteit. De processen worden zo gebruiksklaar gemaakt om de huidige vervuilende processen te verbeteren en te vervangen. De noodzakelijk technologische achtergrondkennis wordt ontwikkeld in een samenwerkingsverband van de industrie en Nederlandse onderzoeksinstellingen.

Concrete doelen:

  • bijdragen aan de Nederlandse klimaatopgaven in 2030 en 2050; een bloeiende winstgevende staalsector die voorloopt in groene innovatie;
  • het behouden van grondstofautonomie; het opleiden van de benodigde menskracht om staalindustrie duurzaam te kunnen behouden in Nederland. Met industrie en onderzoeksinstituten verspreid over alle regio’s profiteert heel Nederland mee.

Het project volgt daarin zes thema’s: systeemverandering, productie, verwerking, gebruik, circulariteit en educatie. Waar de thema’s productie, verwerking, gebruik, circulariteit zich richten op technologieontwikkelingen door de volledige waardeketen, richt het thema systeemverandering zich op de organisatorische veranderingen die nodig zijn op fabrieks, waardeketen en maatschappelijk niveau. Het thema Educatie richt zich op het ontwikkelen van Human Capital door het ontwikkelen van onderwijs, koppelen met zowel praktisch als wetenschappelijk onderzoek en het faciliteren van Learning Communities met betrekking tot staaltechnologie en de toepassing daarvan.

De  kracht van dit voorstel ligt in de geïntegreerde aanpak van de gehele waardeketen en aandacht voor maatschappelijke gevolgen. Hiermee realiseren we snelheid waarmee we een kennisvoorsprong kunnen uitbouwen. Dit leidt tot verdienvermogen omdat marktpartijen bereid zijn meer te betalen voor groene staalproducten.

Partners

Het initiatief wordt getrokken door het Materials Innovation Institiute (M2i) onder wiens vlag de participerende Nederlandse kennisinstituten en bedrijven al meer dan 25 jaar gezamenlijk innoveren. Door gebruik te maken van de bestaande governance structuur wordt tijdswinst behaald met de uitvoering van het project. Bovendien zijn met de betrokkenheid van M2i de benodigde ontwikkelingen na de groeifondsperiode (2030+) gewaarborgd.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.