Scripting van geweld in afhankelijkheidsrelaties

Crime scripting is een analytische methode die midden jaren 90 in de criminologie werd geïntroduceerd. Hoewel de methode bij de introductie ervan hoofdzakelijk werd toegepast op wat we noemen ‘veelvoorkomende criminaliteit’, zien we in de praktijk dat crime scripting hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de analyse van georganiseerde criminaliteit. Crime scripting tracht immers het (keuze)proces van specifieke vormen van criminaliteit in kaart te brengen, en vertrekt daarbij vanuit de rationele-keuzebenadering. Georganiseerde criminaliteit is “rational crime par excellence”, omdat het planmatig wordt aangepakt en meestal sterke economische motieven kent.

Looptijd
januari 2025 t/m oktober 2025
Lectoraat
  • Associate lectoraat Data, Criminaliteit en Veiligheid
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Onderzoeksteam

In dit nieuwe project verkennen we hoe de analytische methode van crime scripting kan worden ingezet bij complexe vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties, zoals stalking en eergerelateerd geweld. Op deze manier onderzoeken we de mogelijkheden om deze methode toe te passen op criminaliteit met niet-winstgedreven motieven en met vaak diverse niet-rationele aspecten. Dit biedt nieuwe inzichten die gebruikt kunnen worden bij de aanpak van deze vormen van interpersoonlijk en groepsgeweld. Hierbij zal naast het voorkomen van slachtofferschap, ook een breder perspectief worden geschetst voor de preventie van deze vormen van geweld. Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen, die hieronder zullen worden toegelicht.

 

Literatuurstudie naar niet-winstgedreven crime scripts

In dit deelproject wordt een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd naar bestaande crime scripts van criminaliteit met niet-winstgedreven motieven. Hierbij onderzoeken we in hoeverre deze methodiek toepasbaar is op geweld binnen afhankelijkheidsrelaties, zoals stalking en eergerelateerd geweld. Dit biedt een eerste inzicht in hoe crime scripting kan bijdragen aan het doorgronden van deze complexe patronen van geweld.

 

Casestudie stalking

In deze casestudie wordt een crime script ontwikkeld voor stalking, waarbij zowel offline als online stalking wordt meegenomen. Het onderzoek richt zich specifiek op stalking door ex-partners en analyseert de fysieke, psychische en digitale aspecten van deze vorm van interpersoonlijk geweld. Dit crime script helpt professionals om de dynamiek van stalking beter te begrijpen en effectieve interventies te ontwikkelen.

 

Casestudie eergerelateerd geweld

Eergerelateerd geweld, een groepsconflict met vaak ernstige gevolgen, staat centraal in deze tweede casestudie. Door middel van crime scripting wordt het fenomeen in kaart gebracht, inclusief de diverse verschijningsvormen zoals bedreiging en geweld. Dit deelproject richt zich op de identificatie van daders, slachtoffers en interventiemogelijkheden, waarbij zowel fysieke, psychische als digitale aspecten worden meegenomen.

Met dit project hopen we de methodologische grenzen van crime scripting te verleggen en te laten zien hoe deze aanpak kan bijdragen aan de aanpak van vormen van geweld die niet per se winstgedreven zijn. Dit onderzoek helpt professionals om nieuwe, doeltreffende manieren te ontwikkelen om stalking en eergerelateerd geweld aan te pakken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met financiële steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS), zie https://www.sass.nl/.

Samen met dr. Peter Klerks stelde dr. Thom Snaphaan recent een verzamelwerk samen over crime scripting. Hierin wordt in 27 hoofdstukken door 54 verschillende auteurs een overzicht gegeven van de theorie en praktijk van crime scripting, zie https://www.boom.nl/criminologie/100-18087_Crime-Scripting.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.