BiDebA BioBased Debondable Adhesives

Composietmaterialen leveren een belangrijke bijdrage aan de Green Deal dankzij hun lichte gewicht en hoge sterkte. Het verlengen van de levensduur van composieten door reparatie is daarom essentieel voor een integratie in de circulaire economie.

De hoeveelheid composietafval (geschat op 683 kton in de EU in 2025) is aanzienlijk, terwijl de recyclingcapaciteit beperkt is (15%). Het verlengen van de levensduur van composieten door reparatie is daarom essentieel voor een integratie in de circulaire economie. De belangrijkste uitdaging ligt bij de meest gebruikte verbindingsmethode voor composieten, namelijk lijmen. Conventionele lijmen hebben twee belangrijke uitdagingen: 1) ze worden voornamelijk geproduceerd uit fossiele brandstoffen en zijn daarom niet hernieuwbaar, en 2) eenmaal aangebracht, belemmeren ze het losmaken en daarmee verdere reparatie, hergebruik en recyclage. De regio Noordwest-Europa, met het grootste marktaandeel in composieten en lijmen in Europa, is bij uitstek de geschikte locatie om deze uitdagingen aan te pakken.

 

Bio-gebaseerde lijmen

In dit project streven we ernaar om zo’n circulair reparatieproces voor composieten te ontwikkelen door bio-gebaseerde lijmen zo aan te passen dat ze moeiteloos kunnen worden losgemaakt op commando. Onze vernieuwende aanpak is geïnspireerd op historische, natuurlijke lijmen waarvan de eigenschappen verbeterd werden door toevoeging van natuurlijke additieven, en integreert recent ontwikkelde bio-gebaseerde lijmformuleringen met bestaande technieken en opstellingen voor het losmaken van conventionele lijmen en composietreparatie.

Via een demonstratie op een generiek praktijkvoorbeeld, zullen we de toepasbaarheid van onze aanpak voor niet-structurele composietonderdelen laten zien. We richten ons hierbij op de transportsector, de grootste afnemer van composieten, en meer specifiek op bedrijven die betrokken zijn bij het repareren van composieten. Hiermee streven we naar adoptie van deze technologieën en hopen daarmee reparatie en het hergebruik van composieten te bevorderen.

 

 

Partners

Flanders Make (penvoerder)

Delft University of Technology

GMI Aero

ACRATS Aircraft Structures

Gesubsidieerd door Interreg North-West Europe

 

Poster

Download hier de poster van het project.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.