Van 11 september tot en met 14 september vond in Boekarest Roemenië, de 24ste jaarlijkse conferentie van de European Society of Criminology (ESC) plaats. Dit is een van de belangrijkste bijeenkomsten voor criminologen uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Gedurende deze dagen stonden verschillende thema’s rond criminaliteit, veiligheid en technologische innovaties centraal. Verschillende onderzoekers en lectoren van ons Centre of Expertise presenteerden hun bevindingen en inzichten op dit congres.

Crime scripting en BIGDATPOL

Thom Snaphaan organiseerde een panel over Crime Scripting, een methodiek die gebruikt wordt om criminele activiteiten in kaart te brengen en beter te begrijpen. In dit panel kwamen onderzoekers van diverse kennisinstellingen aan het woord. Thom zelf trapte het panel af met een introductie, die hij samen met dr. Peter Klerks van het Openbaar Ministerie en de Politieacademie verzorgde. Vervolgens presenteerde dr. Janneke Schokkenbroek, verbonden aan TU Delft en Hogeschool Inholland, een studie over digitale partnersurveillance, waarbij ze een crime script ontwikkelde om dit fenomeen te analyseren.

Thom sloot het panel af met een presentatie, die hij samen met dr. Hervé Borrion van University College London had voorbereid. Hierin besprak hij hoe big data en innovatieve methoden geïntegreerd kunnen worden met crime scripting. Naast het panel gaf Thom nog een presentatie in een themasessie over het BIGDATPOL-project, waaraan hij werkt vanuit zijn positie aan de Universiteit Gent. Hij besprak de evaluatie van de effecten van datagedreven politiewerk, zowel de primaire als secundaire effecten.

 

 

Technologie en openbare veiligheid

Ben kokkeler ging op het congres in op de impact van opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), op openbare veiligheid. Tijdens een presentatie met Peter Novitzky ging hij in op de methoden van geïntegreerde impactanalyse die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Deze methoden zijn relatief nieuw binnen het domein van openbare veiligheid, maar bieden veelbelovende mogelijkheden voor gemeenten en publieke veiligheidsorganisaties. Ze helpen bij het beter beoordelen van datagedreven en AI-verrijkte applicaties.

De uitdaging binnen dit onderzoek ligt in het balanceren van ethische vraagstukken rondom opkomende technologieën en de sociale interacties die daarmee gepaard gaan. Vooral gezien het feit dat een groot deel van de burgers wantrouwen heeft ten opzichte van overheidsinstanties, is het van belang de risico’s en kansen van deze technologieën goed te begrijpen. Samen met verschillende onderzoeksinstellingen, waaronder het ELSA Lab Noord-Brabant, werken we aan oplossingen die bijdragen aan een veiliger samenleving.

 

Internationale samenwerking en grensoverschrijdende vraagstukken

Naast de technologische en methodologische innovaties, kwam ook het internationale karakter van criminologisch onderzoek sterk naar voren. Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie vond Janine Janssen het essentieel om te zien waar criminologen elders in Europa mee bezig zijn. Veel vraagstukken, zoals mensenhandel en huiselijk geweld, hebben immers een grensoverschrijdend karakter. Deze problematieken vereisen internationale samenwerking en uitwisseling van kennis om effectieve oplossingen te vinden.

Tijdens haar presentatie behandelde ze de overlap tussen online en offline vormen van geweld in eergerelateerde zaken. Dit thema is in veel landen actueel en het was boeiend om te horen hoe collega’s uit andere landen omgaan met vergelijkbare problemen. Het ESC-congres bood een platform voor diepgaande discussies en inspiratie voor toekomstige onderzoeken binnen ons Centre of Expertise.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.