Symposium: ‘Ouder in Detentie – Kinderen in Beeld’
Op donderdag 28 november presenteerde de projectgroep Ouder in Detentie de resultaten van het project middels een symposium genaamd ‘Kinderen in Beeld’. Gedurende de middag zijn er inzichten aangereikt hoe kinderen in gezinnen, waarvan de vaders in detentie verblijven, ondersteund kunnen worden bij hun behoeften en op welke manier wordt bijgedragen aan hun psychosociale ontwikkeling.
Terugblik symposium
Kinderombudsman Margrite Kalverboer opende het symposium met haar visie op de impact van detentie op kinderen. Ze benadrukte hoe we kinderen moeten blijven zien, horen en betrekken en dat het waarborgen van de rechten van het kind een gedeelde maatschappelijke opgave is.
Meer weten over Margrite en haar link met ons Centre of Expertise? Lees hier haar interview met lector Bart Claes.
Margrite Kalverboer
"Het waarborgen van de rechten van kinderen is een gedeelde maatschappelijke opgave. Hoor kinderen, zie kinderen, betrek kinderen. In wetgeving, onderzoek en beleid. Stel werkelijk voorop dat wat je bedenkt, goed uitpakt voor kinderen. Want daar hebben ze recht op''
De belangrijke inzichten van het project Ouder in Detentie kwamen van lector Transmuraal Herstelgericht Werken, Bart Claes. Hij sprak over de kwetsbaarheid van kinderen en welke factoren deze kinderen het beste kunnen beschermen. Na afloop van het plenaire gedeelte kwamen ervaringen vanuit vijf verschillende perspectieven aan bod, gebaseerd op interviews uit het project Ouder in Detentie. Sprekers vanuit het publiek vertelden één voor één een verhaal vanuit het perspectief van een vader, penitentiair inrichtingswerker, moeder, ambulant begeleider en kind met een vader in detentie.
Perspectief van een moeder
''Soms voelt het alsof je als achterblijver harder gestraft wordt dan diegene die binnen zit.''
Themasessies
Aansluitend vonden er twee themasessies plaats die zijn gehost door de projectgroep. Onderzoekers Anouk Smeenk en Ilja Otjens bespraken de inzichten over de hulpverlening aan kinderen en gezinnen. Het projectteam reikt als resultaat van het project een blended training aan voor hulpverleners. De themasessie ‘gendersensitief werken’ werd geleid door Bart Claes en onderzoeker Annemiek de Bruijn. Speciale aandacht was er voor de ouderschapsrol binnen de penitentiarie inrichting.
Het symposium en het gehele project kon plaatsvinden door de fijne samenwerking met onze ketenpartners Exodus Nederland, Dienst Justitiële Inrichting (DJI), gemeente Den Haag, gemeente Breda en de experts van het Expertisecentrum Kind, Ouder en Detentie. Zij sloten de dag af met een panelgesprek over de kansen en de uitdagingen die voor ons liggen. Wij danken alle partners, onderzoekers, deelnemers van het symposium en deelnemers van de onderzoeksgroepen van harte voor het mogelijk maken van de afronding van dit project.
Project Ouder in Detentie
Het project Ouder in Detentie is opgestart om een landelijke netwerkaanpak te ontwikkelen voor een structureel ondersteuningsaanbod voor kinderen met een ouder in detentie. De onderzoekers brengen in kaart wat deze kinderen en gezinnen nodig hebben en hoe zij (meer) gebruik kunnen maken van hun sociale netwerk. Het project is tot stand gekomen met de financiële ondersteuning van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Lees hier de volledige projectpagina: Ouder in detentie – Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht.
Het project werd uitgevoerd door het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken, in samenwerking met het lectoraat Geweld in Afhankelijkheidsrelaties.
Bart Claes