Hoe bieden we adequaat tegenwicht aan de ondermijnende effecten van criminele geldstromen?

Avans Hogeschool en Hogeschool Saxion hebben financiering ontvangen om kennisontwikkeling en kennisdeling over het voorkomen en aanpakken van ondermijning en gelieerde criminele geldstromen een kennisimpuls te geven. Vanuit hun huidige publiek-private samenwerkingsverband SPRONG-groep Ondermijning – Criminele geldstromen (SPOC) zullen ze de komende vier jaar bouwen aan een krachtige gezamenlijke onderzoekagenda en een krachtig netwerk bestaande uit onderwijs, onderzoek en werkveld.

De SPRONG-groep Ondermijning – Criminele geldstromen (SPOC) heeft de ambitie om uit te groeien tot hét landelijk kennis- en expertiseknooppunt op het gebied van ondermijning, gelieerde criminele geldstromen en het verstevigen van de legale economie. Door samen te werken met verschillende onderzoeksgroepen die binnen hun eigen domein gedegen kennis hebben, maar ook een complementair perspectief hebben op veiligheid en ondermijning, wil SPOC een stevige eenheid neerzetten op het gebied van onderzoek, onderwijs en werkveld.

Teun van Ruitenburg, lector Ondermijning van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans en penvoerder van het project:

“Wanneer we het hebben over georganiseerde criminaliteit en ondermijning, gaat het nog te weinig over criminele geldstromen. Dit is onterecht, want juist het geld is de drijfveer voor veel vormen van georganiseerde criminaliteit. Het is dus niet voor niets dat associate lector Data, Criminaliteit & Veiligheid Thom Snaphaan en ik van de aanpak van criminele geldstromen een specifieke onderzoekslijn hebben gemaakt. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we met deze subsidie een netwerk van publieke en private partners kunnen opbouwen, waarbinnen we de komende jaren meer onderzoek kunnen doen naar dit belangrijke thema.”

 Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion:

“Ondermijning zoals zorgfraude, corruptie, drugscriminaliteit en witwassen vormen de betonrot van onze democratische rechtsstaat omdat voor deze criminele activiteiten legale structuren en processen worden misbruikt met grote gevolgen voor de maatschappelijke veiligheid, het gevoel van saamhorigheid en het publiek vertrouwen in democratische instituties. De SPRONG-financiering stelt ons in staat om als kennisinstellingen samen met onze werkveldpartners de kennis en kunde over deze fenomenen te bundelen om zo effectief drempels op te werpen om onze weerbaarheid er tegen te vergroten.”

Binnen SPOC werken naast de lectoraten Ondermijning en Weerbare Democratie ook de lectoraten Cyberweerbare Organisaties en Recht & Veiligheid (Avans) en Maatschappelijke Veiligheid en Ambient Intelligence (Saxion) samen. Daarnaast is de Politieacademie een belangrijke partner met de lectoraten Technologies for Criminal Investigations (Saxion/Politieacademie) en Criminaliteitsbeheersing & Recherchekunde (Politieacademie). Ook het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering, rechtshandhavingsinstanties, bestuurlijke overheden, integrale samenwerkingsverbanden en vertegenwoordigers van poortwachters werken mee in het consortium.

 

SPRONG-financiering

Avans Hogeschool en Hogeschool Saxion hebben SPRONG-financiering ontvangen om het onderzoeksproject uit te voeren. SPRONG is een subsidieprogramma waarin de integratie van hogescholen in het regionale, nationale (en internationale) kennisecosysteem centraal staat. SPRONG is een initiatief van Regieorgaan SIA, dat onderdeel is van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De activiteiten van het SPOC gaan begin 2025 van start.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.