In een wereld vol onrust, met oorlogen, politieke spanningen en sociale problemen, wordt onze veerkracht dagelijks op de proef gesteld. Hoe blijven wij als professionals hoopvol en weerbaar te midden van deze maatschappelijke uitdagingen? Op donderdag 10 oktober 2024 organiseerde het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht haar jaarlijkse congres, dit keer met het inspirerende thema ‘Veerkracht als vak: professionals in een woelige wereld.’ Het congres bood een platform voor kennisdeling en samenwerking, waar professionals uit verschillende sectoren bijeenkwamen om hun inzichten en ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Publicatiedatum
10 oktober 2024

In dit kader ging Nienke Fabries, directeur van het Centre of Expertise, in gesprek met dagvoorzitter Imane Chentouf over de rol van veerkracht in deze tijd. Ze benadrukte hoe belangrijk het is dat studenten, burgers en professionals weerbaar zijn in een snel veranderende wereld en hoe samenwerking en verbinding hierin centraal staan.

Sinan Can

De inspirerende keynote van Sinan Can ging in op de mondiale spanningen en de kracht van persoonlijke veerkracht. Hij ging in op vier belangrijke thema’s: breuklijnen in de wereld, reizen en persoonlijke ervaringen, persoonlijke veerkracht ontwikkelen, en de actieve bijdrage aan veiligheid en veerkracht. Sinan schetste hoe wereldwijde spanningen ook lokaal impact hebben, de lessen die hij leerde tijdens zijn reizen naar onstabiele regio’s, en welke denkwijze essentieel is om weerbaar te blijven in een veranderende wereld.

Avans Impact Award

Afsluiting van de ochtend was de uitreiking van de Avans Impact Award. De winnaars, studenten Tim Ronken en Bas van den Bijgaart, werden geprezen voor hun afstudeeronderzoek binnen de accountancy, dat bijdraagt aan bewustwording rondom criminele activiteiten. Ook werkveldpartners Bewonersgroep project Middellaan en de PI Dordrecht werden in het zonnetje gezet voor hun innovatieve bijdragen aan sociale cohesie en re-integratie. Lees hier het volledige juryrapport.

Workshops

Na de lunch konden de deelnemers kiezen uit 16 workshops, die waren onderverdeeld in vijf thema’s: ‘Landelijke veiligheid en nieuwe dreigingen,’ waar de deelnemers verkennen hoe veerkracht bijdraagt aan de bescherming van onze samenleving; ‘Veerkracht en technologie,’ waarin deelnemers leren hoe big data en AI kunnen bijdragen aan veerkrachtige organisaties; ‘Veerkracht en jongeren,’ die ontdekt hoe de jongere generaties, met hun unieke perspectieven, zorgen voor nieuwe dynamiek en energie; ‘Veerkracht en onderwijs,’ waar men begrijpt hoe veerkracht geïntegreerd kan worden in het onderwijs om de toekomst van onze kinderen te versterken; en ‘Veerkracht en de omgeving,’ die bekijkt hoe veerkracht een rol speelt in lokale gemeenschappen en het beheer van maatschappelijke onrust.

 

 

Deze sessies boden deelnemers praktische inzichten en concrete voorbeelden van veerkracht in de praktijk. Naast de experts van het Centre of Expertise hebben ook diverse professionals uit het onderwijs, onderzoek en het werkveld meegeholpen om de workshops vorm te geven.

Het was een mooie, goed bezochte bijeenkomst met waardevolle bijdragen van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht, evenals van studenten en professionals uit het onderwijs, onderzoek en het werkveld.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.