Eerste rapport van project Inclusie & Veiligheid is gepresenteerd
Het actieonderzoek Inclusie & Veiligheid is opgezet om de hulp aan ex-gedetineerden en risicojongeren te verbeteren; dit moet voorkomen dat ze (opnieuw) in de criminaliteit belanden. Hiervoor werkt het lectoraat samen met professionals van de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht en van de gemeenten Zoetermeer, Breda en Amsterdam. Door lastige situaties te bespreken en handelingsalternatieven uit te proberen, willen we de handelingsbekwaamheid van professionals verbeteren.
Het vierjarige project Inclusie & Veiligheid valt onder het subsidieprogramma ‘Vakkundig aan het werk’ dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt uitgevoerd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Doel van dit programma is het ontwikkelen van kennis over wat wel én niet werkt in het sociaal domein; denk bijvoorbeeld aan een effectieve manier om te bevorderen dat zo veel mogelijk mensen (regulier) betaald werk vinden en houden, of manieren waarop gemeenten effectief kunnen bijdragen aan het verminderen van armoede en problematische schulden.
Rapportage
Tipje van de sluier: de eerste inzichten suggereren dat het vergroten van het vakmanschap van professionals door traditionele methoden weinig effect heeft, althans volgens de professionals zelf. Methodiekboeken, stappenplannen, procedures en casusoverleggen lijken niet écht bij te dragen aan het ontwikkelen van handige vaardigheden. Wat zou dan wel kunnen werken? Dat lees je in het eerste rapport.