
Ouders in Beeld: De rol van ouders in de aanpak van criminele uitbuiting van Zeeuwse jongeren
De onderzoeksgroep van de lectoraten Ondermijning en Geweld in Afhankelijkheidsrelaties levert hun derde en (voor nu) laatste rapport op rondom criminele uitbuing van jongeren in de provincie Zeeland. Op 10 april 2025 overhandigde het onderzoeksteam het rapport aan de opdrachtgevers en bestuurlijke trekkers van de Aanpak Mensenhandel, burgemeester Marga Vermue en wethouder Andre van der Reest.
Het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool doet al jaren onderzoek naar criminele uitbuiting onder jongeren in Zeeland. In dit derde onderzoek staat een tot nu toe onderbelichte groep centraal: de ouders. Ouders vervullen een essentiële rol in het signaleren en voorkomen van criminele uitbuiting, maar wat weten zij hierover? Wat zien zij gebeuren in het leven van hun kinderen, en waar lopen zij tegenaan als ze hulp willen zoeken?
Om deze vragen te beantwoorden zijn in dit onderzoek enquêtes afgenomen onder ouders van Zeeuwse jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met sleutelfiguren uit het veld en zijn er verdiepende interviews gehouden met ouders. In totaal zijn 558 enquêtes geanalyseerd en 13 ouders geïnterviewd.
De resultaten laten zien dat veel ouders zich bewust zijn van het bestaan van criminele uitbuiting en dat zij zich eveneens zorgen maken over dit fenomeen. Het kunnen herkennen van (signalen) van criminele uitbuiting wordt door ouders als lastig ervaren. Ook blijkt dat zij niet altijd weten waar zij met zorgen terecht kunnen. De behoefte aan duidelijke informatie, structurele samenwerking en toegankelijke hulpbronnen is groot.
Aanbevelingen uit het onderzoek zijn onder andere:
- Investeer in passende voorlichting voor ouders.
- Zorg voor vaste, laagdrempelige aanspreekpunten.
- Versterk de samenwerking tussen ouders, scholen en professionals.
Met dit onderzoek -waarbij het perspectief van de ouders centraal staat- en de eerste twee onderzoeken -waarbij het onderwijs en de jongeren centraal stonden– is het fenomeen criminele uitbuiting onder jongeren in Zeeland in beeld gebracht.
Benieuwd naar de rapporten van de drie onderzoeken?
Lees op de projectpagina de aanbevelingen en conclusies van de drie onderzoeken naar criminele uitbuiting van jongeren.