Onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing Jack van Schijndel, Sanne de Krom, Dennis Molendijk, Koen van Beurden en Amarante Böttger delen de publicatie ‘Application of the Shrinking Particle Model for the Evaluation of Molecular Recyclability of PET versus Semi-Aromatic Polyesters’.

 

In de publicatie komt naar voren dat biobased, melkzuur gebaseerde alternatieven voor PET sneller en vollediger afbreekbaar zijn dan PET zelf. De depolymerisatie-snelheid is bepaald met het “shrinking particle” model door middel van experimenten in verschillende oplossingen. Dit betekent dat doekmateriaal gemaakt van dit soort biobased alternatieven beter af te breken is dan het huidig gebruikte materiaal voor tentdoeken. Wat betekent dit voor de toekomst van het project?

 

Amarante vertelt: “Ook tenten worden bij festivals vaak eenmalig gebruikt en bezoekers gooien na drie dagen hun tent weg. Zo ontstond het idee om #circulair #tentdoek te ontwikkelen. In dit project hebben we tentdoek ontwikkeld dat bestaat uit doekmateriaal dat je moleculair kunt recyclen. En wat daarna nog overblijft kan bijvoorbeeld als meststof worden gebruikt. We zijn al aan het nadenken over vervolgprojecten, waarbij in plaats van meststof het doekmateriaal weer als grondstof kan dienen voor nieuwe producten.”

 

Lees hier de publicatie

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.